HTML

H’mmma lekvár

2011.07.27. 18:05 | Gourmilla | Szólj hozzá!

Lila hagyma lekvár

MIBŐL LESZ A HAGYMALEKVÁR?

2 kg lila hagyma (félbevágva és) felszeletelve
1 dl finomított olaj

Szirup:
1 dl céklalé (elhagyható)
4 dl vörösbor
1 dl balzsamecet
3 ek. világos szójaszósz
2 jól púpozott kk. Marmite élesztőkivonat (vagy 5 ek. szójaszósz helyette)
1 kk. szegfűbors durvára törve
6 szem fekete kardamom megroppantva (nem kell porrá törni)
3 kk. mustárliszt
fél marék szárított trombitagomba
70 g muscovado cukor (teljesen finomítatlan nádcukor)


HOGYAN LESZ A HAGYMÁBÓL LEKVÁR?

A szirup összetevőit lassú tűzön addig forraljuk, míg kb. 3 dl-re besűrűsödik, ekkor leszűrjük.
Ha hagymát párolni kezdjük, ha már félig megpuhult hozzáöntjük a szirupot. Az egészet addig főzzük (fedő alatt gyakran keverve; ha a végén sok a leve, fedő nélkül), míg a hagyma meg nem puhul.
Forrón tiszta üvegbe töltjük, tetőre állítva hagyjuk kihűlni.

Egyes receptek befejezésképpen száraz dunsztot írnak. Én inkább minden eszközt (üveg, tető, merőkanál) forró vízzel csírátlanítok. Eddig egy lekvárom sem romlott meg.




HOGY ESSZÜK A HAGYMALEKVÁRT?
Természetesen jó étvággyal, de példának itt egy vacsora :)

Hagymalekváros toast kékpenészes sajttal sütve
Borban sült nyúlmáj
Saláta: jégsaláta, reszelt répa, olívabogyó; öntet: szőlőmagolaj, maracuja ecet.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmilla.blog.hu/api/trackback/id/tr523105065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása