Ezzel a finomsággal eltehetünk télre egy keveset a virító nyárból, meg persze a szezonális friss salátánkhoz is dobhatunk belőle. Egy évig garantáltan megőrzi a minőségét, és akkor már úgyis készülhet az utánpótlás.
Hozzávalók:
- zamatos koktél paradicsom
- víz és fehér borecet keveréke (1 literhez 16 kanál; 1 kg paradicsomhoz kb. 1 liter szükséges)
fűszerek:
- friss rozmaring (üvegenként 1 ág)
- friss kakukkfű (üvegenként 2 pici ág)
- fokhagyma (3 dl-es üvegenként 1 dundi gerezdet számolva)
- őrölt bors (1 üveghez egy csipet)
- koriander (1 üveghez egy csipet)
- mustármag (1 üveghez fél kiskanál)
- só és cukor közel azonos arányban
Elkészítés:
- Az ecetet, a vizet a borssal, sóval és fokhagymával fel tesszük forrni 20-30 percet.
- Amíg a keverék fortyog, megmossuk a paradicsomot, és a friss fűszerágakat.
- Feltöltjük a sterilizált üvegeket, mellé tesszük az ágakat, hozzá porciózzuk a koriandert és a mustármagot.
- Hozzáöntjük a vizes keveréket ügyelve rá, hogy mindent ellepjen és minden adagba jusson fokhagyma.
- Egy fazékba állítjuk az üvegeket, és felengedjük vízzel úgy, hogy legalább két ujjnyi víz ellepje, és tűzre tesszük. Újra forrástól számítva 40 percig főzzük, aztán lefedve hagyjuk kihűlni, és kész!
- Kevésbé járatos konyhatündéreknek: a vízkövet ecetes szivaccsal áttöröljük, leöblítjük ;)