HTML

Tavaszi keszeg vacsora

2012.04.05. 15:45 | Gourmilla | Szólj hozzá!

Tavaszi keszeg vacsora

Ez egy igazi friss vacsora volt. Nem tökéletes, de a teljesség kulcsa immár a kezemben van. A mártásba a konyha tavaszhírnöke áldozta be magát, ill. fejenként egy-egy kis keszeg pedig Kapuvártól ficánkolt a serpenyőnkig.

 

  A recept a következő: végy egy jóképű férjet! Becsüld a kiolthatatlan vadászösztönt, és küldd el horgászni! (Az utóbbi valószínűleg nem lesz nehéz, társaságról, eszközről gondoskodik magának.)  A sikeres becserkészést háláld meg sörrel, ezzel biztosítva magadnak a jövőbeli együttműködést.

  Apropó e jutalom… Esther Vilar legismertebb könyvében az egyszerű és elsőre kicsit maszkulinnak  elméletet – mint a nők általában mindent – mégis túlbonyolítja a férfi trenírozást.

  De éhesen nem lehet jól filozofálni, így ugorjunk is a főzésre!

 

Hozzávalók:

Unioliva olívaolaj

  • fejenként egy kis hal (esetünkben keszeg) >O)
  • minden  halhoz egy vékony szelet vaj a hűtőből
  • halanként egy levél kaffercitrom levél
  • halanként negyed kk. római kömény
  • és amit kihagytam, pedig nagyon jó lett volna, egy kis malagéta bors (más néven paradicsom(i)- vagy édenmag)
  • só, citrom
  • olívaolaj, ehhez nagyon jó az erős ízű, picual bogyókból préselt Unioliva
  • fehér bor (én a 2 halra 1,5 dl-t borítotttam)

A mártáshoz:

  • nagy-nagy marék medvehagyma
  • 0,75 dl tejszín
  • kevés vaj
  • 1 megfőtt kiflikrumpli

Köretnek:

  • kiflikrumpli (nálunk kb. 400 g készült két főre)
  • a főzővízbe egy csapott kk. garam masala

Dekoráció:

  • Szezonja van az ibolyának, ha már felbukkantak a medvehagyma virágok, akkor az is nagyon jó. Jobb híján ehető szárított dekor virágok, de egy ilyen velőig zendülő tavaszi fogáshoz mindenképp kell, hogy már első pillantásra látsszon is az étel lelke.

 

Elkészítés: a megtisztított, kibelezett halakat kívül-belül dörzsöljük át citrommal, majd mindegyik hasüregébe tegyünk egy vékony szelet vajat és egy kaffercitrom levelet. Megtörjük a római köményt (és az édenmagot), és kívülről bedörzsöljük vele. Olívaolajat melegítünk a serpenyőben, egy kicsit megsercegtetjük a fűszeres halat, majd felöntjük borral. Idővel fordítunk rajta egyet, hogy mind a két fele jól megpuhuljon. A sütésből visszamaradt szaftot akár másnap felhasználhatjuk.

A medvehagyma mártás: a megmosott, felaprított leveleket egy kis vajon időnként átkerevre fedő alatt megpároljuk. A tejszínnel és egy megfőtt krumplival összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre, és összefőzzük. Sóval ízesítünk, és hagyjuk, hogy a krumpli kicsit besűrítse.

A köret: ezen nincs mit cifráznom. Megfőzzük, utána egy kis vajon megpirítjuk.

Tálalás: én meggondolatlanul a halra szórtam a szép vörösboros sót, nem gondoltam végig, hogy a bőrét (ami könnyedén leválik készen), úgyis lehúzzuk. Utólag már azt mondom, a hal mellé kell szervírozni a sót.

Visszatérve arra a bizonyos sörre: ehhez a fogáshoz kifejezetten passzol (az Istennek és jó marketingnek hála most már széles körben ismert) Cider, akinek pedig ez a gyümölcs alapú ital nem fekszik, egy Amstel Pulse-t kell leemelni a polcról.

 eat fish
 

Jó étvágyat!


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmilla.blog.hu/api/trackback/id/tr724364322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: hal medvehagyma
süti beállítások módosítása